17 Februari 2014


Update 18/02/2014 – 14u00
Spamhaus reageert (nog) niet op onze tickets en mails, maar ze reageerde deze middag wel op Twitter. Wij hebben momenteel nog geen officiële bevestiging via email van Spamhaus dat we gedeblokkeerd zijn, maar het lijkt er op dat onze range is vrijgegeven. We zien online ook op http://www.spamhaus.org/sbl/latest/ dat we een GO hebben gekregen. Enkele van onze eerste testmails lijken te lukken, andere dan weer (nog) niet. Wij blijven verder testen en wij adviseren u om dat ook te doen. Het kan enkele uren duren vooraleer het internet volledig up to date is van het vrijgeven van onze IP range. Van zodra Spamhaus naar ons officieel communiceert, zullen wij onze blog terug een update geven.

Update 18/02/2014 – 10u30

1 spam listing/melding dient door Spamhaus nog bevestigd te worden. Na bevestiging zal Spamhaus (van zodra zij dat effectief ook willen doen) onze volledig IP range deblokkeren. Zoals reeds gezegd, blokkeert Spamhaus volledige IP ranges van providers in plaats van het specifieke range of IP-adres van de spammer zelf. Blokkering van een volledige IP range van een ISP is een zeer drastische maatregel, maar als een onafhankelijke organisatie kunnen zij zelf de regels en procedures bepalen. Hierdoor hebben zij vaak providers soms ongewild in een wurggreep. Desondanks hebben wij steeds een goede communicatie/verstandhouding met Spamhaus. Onze excuses voor de ongemakken.

Update 17/02/2014 – 16h47
12 individuele Spamhaus vermeldingen zijn geblokkeerd. 8 daarvan zijn bevestigd door Spamhaus. We wachten voor de laatste 4 vermeldingen om door Spamhaus erkend te worden waarna we hopen dat Spamhaus onze volledige reeks zal deblokkeren.

Beste klant

Spamhaus.org heeft onze IP ranges geblokkeerd omwille van 2 klanten die blijkbaar spam uitstuurden. Intussen heeft ons Network Operations Team beide klanten zelf geblokkeerd. Momenteel zal u problemen ondervinden in het versturen van emails naar personen die Spamhaus.org gebruiken als spamfilter.

Enige tijd geleden hadden we gecommuniceerd dat Spamhaus.org steeds drastische maatregelen neemt, nl. het blokkeren van volledige IP-ranges ipv de specifieke spammende IP-adressen.

Als ISP willen we trafiek niet filteren en laten we onze klanten met vast IP-adres toe om hun eigen mail servers te hebben. We kunnen proberen om op een pro-actieve manier trafiek te checken op mogelijk misbruik, en we hebben nze policy ivm trafiek-filtering reeds verscherpt omwille van gelijkaardige problemen in het verleden. Bovendien hebben we poort 25 gesloten voor onze klanten met dynamisch IP-adres om misbruik en spam te voorkomen. Edpnet implementeerde zelfs een Cisco Iron Port mail systeem om spam tot het minimum te herleiden.

Ons Network Operations Team is in contact met Spamhaus.org om onze IP-ranges zo snel als mogelijk ge-deblokkeerd te krijgen.